дома home avtomobili kola koli нови автомобили avtomobil kola koli половни avtomobil kola koli тестови avtomobil kola koli новости avtomobil kola koli магазин avtomobil kola koli совети avtomobil kola koli видеа avtomobil kola koli фотографии avtomobil kola koli мотоспорт avtomobil kola koli форум avtomobil kola koli
  ПРОНАЈДИ НОВ АВТОМОБИЛ         НАЈНОВИ МОДЕЛИ         НАЈПОПУЛАРНИ        ТЕСТ        ПРЕМИЕРА        ВОЗЕВМЕ        СПОРЕДБИ        САЕМИ        ИДНИ МОДЕЛИ
Насловна > Што значат оценките?
 
Spodeli
 
   
     
  Што значат оценките?  
 
  Кои се критериумите според кои се даваат оценките. Што значи секоја оценка?
 

Изглед

 • Надвор – впечаток што го остава автомобилот во однос на визуелната целина што ја формира и идентитетот кој го носи.

 • Внатре – дизајн на предна конзола и целосно внатрешноста на автомобилот. Се оценува изгледот, не и материјалите.
Возни својства

 • Управливост – прецизност на управувачот и ниво на повратна информација од патот кон возачот.

 • Стабилност – држење на автомобилот на пат, во различни услови на возење. Се оценуваат подуправливост или преуправливост на автомобилот, зависно од соодносот на посакуваната и добиената линија на движење при нагли маневри. во услови на поекстремно возење.

 • Перформанси – перформанси на основните мотори – забрзување и максимална брзина, според податоците од производителот, но и во реални услови на возење.

 • Возна динамика – динамика при возење (не перформанси). Се оценува колку автомобилот е подготвен за агилност, за нагло менување на правец и избегнување на препреки, но и должината на патот на сопирање .

 • Менувач – прецизност и леснотијата со која се менуваат степените на пренос, како и должината на одот на палката за менување степени на пренос.Комфор

 • Удобност – способнос на автомобилот да ги впие сите нерамнини од подлогата и да не ги пренесе до патниците внатре во кабината.

 • Простор
  • Напред – простор на предните две седишта (колена, рамена, глава)
  • Назад – простор на задната клупа (колена, рамена, глава)
  • Багажник – зафатнина на багажникот, изразена во литри

 • Ергономија – поставеност на воланот, менувачот и педалите, како и достапноста и поставеноста на најчесто користенит команди – заклима уредот, радиото и патниот компјутер

 • Звучна изолација – звук од моторот, ветерот и гумите, поединечно

 • Прегледност – Прегледност напред и назад, но и големина и поставеност на ретровизорите.

 • Впечаток за квалитет, материјали и завршна обработка – впечаток за квалитет на изглед и на допир, вистински квалитет на вградените материјали и ниво на завршна обработка.

 • Практичност – колку работи се вградени во служба на сопственикот – број и големина на фиоки во внатрешноста, простор за одлагање на ситници, спуштање илизгање на задната клупа итн.Вредност

 


Suzuki Swift

 
 

Вашиот виртуелен пријател

Наједноставно, koli.com.mk може да го замислите го како ваш нов, виртуелен пријател, кој e полн со информаци за автомобилите, па може да ви помогне. Единствено што треба да направите е да го прашате, тој ќе ви одговори. А, може да го прашате за:

 1. конкретен автомобил или
 2. одредена сума која ја имате на располагање, па тој ќе ви каже кои автомобили се достапни за таа сума, или
 3. конкретни марки на автомобили или конкретни тип на мотор или
 4. било каков поспецифициран избор на марка, модел, цена, мотор, ниво на опрема...

Системот зa пребарување е истовремено полн со функционалности, и едноставен за користење. За само неколку клика вие виртуелно се наоѓате во сите салони во Македонија истовремено и гледате што има на понуда. А, може и да направите директна споредба помеѓу два или повеќе автомобили. Сега, се ви е на дофат. Само имајте желба и пари за автомобил!

Сигурно подобар, поубав, постабилен, пообемен... и пофункционален, Да, пофункционален. Тоа е идејата.

Koli.com.mk V2 e направен е да ви служи вам – кога купувате или продавате автомобили кога или кога не сте сигурни како да постапите во одредена ситуација, па ви е потребна помош.

Сите модели на автомобили кои се продаваат во Македонија сега Ви се достапни на само неколку клика. Цени на автомобилите, ниво на опрема, фотографии, кратки и супер тестови, новости, оценки за автомобилите, предности и недостатоци, видео-материјали... Дури и официјалните ценовници на автоимпортериите. Се е тука, се во прилог на заштеда на вашето време и подобра одлука при набавка на автомобил.Одберете друг автомобил